Učenje stranih jezika online
CD-ROM E-learning
E-learning knjižnica
E-knjige knjižnica
Ekran početnice
E-knjige CD-ROM
PHP MySQL metodika i
udžbenik komplet CD-ROM

Zanimanja za danas

Razmišljate li o novoj stranici svog života?

Vaše zanimanje ne traže? Bez posla ste, ili niste zadovoljni s postojećim? Jeste li pogledali Kartelo ponudu formalnog zanimanja! Na daljinu

 

Znanje je vaša najjača dionica 2.0

Predavač: Ivica Kartelo dipl. ing. el. prof.
Dana: 1. lipnja 2007.
Mjesto i povod: FESB Split, Dan karijere 2007. na poziv: dekana dr. sc. Dinka Begušića, red. prof.; prodekana doc. dr. sc. Ivice Puljka; voditelja lokalnog odbora IAESTE-a Nikše Krnića.
Publika: diplomanti FESB-a, profesori, učenici g3m Graditeljske obrtničke i grafičke škole Split, gosti

Sažetak:

Vi ste programer? Web dizajner? Tehnološki guru? Jeste. U redu. Želite posao? Zelite! A znate li sto je najvaznije da ga i dobijete? Ako ne znate,

dođite na ovo predavanje pa ćete čuti! Uostalom, imamo ponudu za vaše znanje, a znanje nije novac pa da ga morate stedijeti. Dapace, sto ga vise prodajete, vise ga imate. Gosti predavanja: online ucenica gosp. Fili Krstulovic, autor video knjige AutoCad mr. Ivica Pavlinović dipl. ing. te učenici g3m razreda zanimanja grafičar – dizajner multimedijskog sadržaja. Troje dobrovoljaca će dobiti priliku javno polaganje online testova PHP, CSS, HTML i ako odgovore na sva pitanja dobit će potvrdu potpisanu od Ivice Kartelo. Ostali aktivni sudionici koji točno odgovore na neka pitanja dobit će Kartelo online tečajeve u vrijednosti 1000 kn.

Sadržaj

 1. Razredna nastava. Četverogodišnje srednjoškolsko zanimanje: Grafičar - dizajner multimedijskih sadržaja, Graditeljske, obrtničke i grafičke škole Split. Gosti: učenici g3m razreda.
 2. Nastava na daljinu. Kartelo ustanova za obrazovanje u području informatike i stranih jezika načinom multimedijalno. Gost: mr. Fili Krstulović, majka četvero djece, predsjednica Udruge 4+, zaposlena u Brodomerkuru, učenica u ustanovi Kartelo u programu osposobljavanja za zanimanje Internet programer, načinom izvođenja nastave multimedijalno (na daljinu).
 3. Video knjiga, novi proizvod ustanove Kartelo. Gost: mr. Ivica Pavlinović, dipl. ing. str. autor deset satne video knjige AutoCad.
 4. Znanje je vaša najbolja dionica. Primjeri. Suradnja s E-92 i Kartelo.
 5. Rasprava: Što najviše zapošljava?
 6. Nagradno testiranje u tehnologijama: XHTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL, ASP.NET, SQL Server.

Predavanje

 1. Razredna nastava. Četverogodišnje srednjoškolsko zanimanje: Grafičar - dizajner multimedijskih sadržaja, Graditeljske, obrtničke i grafičke škole Split. Gosti: učenici g3m razreda.

Ivica Kartelo: Najljepše vas pozdravljam i počinjem s predavanjem čiji sadržaj vidite na projekciji. Najprije ću predstaviti moje učenika g3m razreda. Dođite učenici ovdje na govornicu i odgovarajte na pitanja publike.
Pozdravljam prisutne prof. Mladena Buljubašića i prof. Stjepana Kneževića i prvi put na javnom mjestu obznanjujem da su ova dva gospodina najzaslužnija što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH započelo s školovanjem 'web dizajnera', i to upravo ovdje u Splitu, u Graditeljskoj, obrtničkoj i grafičkoj srednjoj školi čiji je ravnatelj gosp. Ivan Kovačević, dipl. ing.
Pljesak.
Učenik Ivan Aras tipka na prijenosnom računalu u aplikaciji Notepad PHP spoj na MySQL bazu podataka:

<?php

mysql_connect("localhost","root","");
mysql_select_db("cms_v_1");
$rezultat=mysql_query("SELECT * FROM podrucje");
while($redak = mysql_fetch_array($rezultat))
{
print "<a href='index.php?a=" . $redak[podrucje_id] . "'>" . $redak['ime'] . "</a> ";
}
?>

Publiku upoznajemo što učenici uče u stručnom dijelu zanimanja grafičar-dizajner multimedijskih sadržaja: XHTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL, ASP.NET, SQL Server, Windows i Linux mreže, Dreamweaver, Adobe Photoshop, Flash, Action script, Fotografija i film, Video, Multimedija, Grafički dizajn. Uvijeti školovanja su izvanredni. Svaki učenik je za svojim računalom. Škola raspolaže ADSL Internet računalnom mrežom s preko 100 računala. Ove godine su iz Škole izašli prvi maturanti. Ovo je Dan karijere i naši učenici su ovdje trenutno najmlađe karijere. Poslodavci, ako vam trebaju Web dizajneri obratite se Školi www.gogssplit.org i angažirajte naše učenike. Ja, Ivica Kartelo, njihov profesor vam ih preporučujem. Učenici odgovaraju na pitanja publike. Diplomanti FESB-a imaju priliku na početku svoje karijere vidjeti puno mlađe od sebe koji također kucaju na vrata ICT tržišta, hrvatskog i svjetskog, baš kao i oni. Neki učenici su već odabrali FESB kao svoj fakultet.

Pljesak za naše učenike.

 1. Nastava na daljinu. Kartelo ustanova za obrazovanje u području informatike i stranih jezika načinom multimedijalno. Gost: mr. Fili Krstulović, majka četvero djece, predsjednica Udruge 4+, zaposlena u Brodomerkuru, učenica u ustanovi Kartelo u programu osposobljavanja za zanimanje Internet programer, načinom izvođenja nastave multimedijalno (na daljinu).

Ivica Kartelo: Bilo je to četverogodišnje zanimanje u području ICT, a sad prelazimo na formalno obrazovanje na daljinu. Gosp. Fili molim vas pridružite mi se ovdje ispred publike i recite nam kako je to biti majka četvero djece, raditi u Brodomerkuru, biti predsjednica Udruge obitelji s četvero i više djece i biti učenica na daljinu u školi Kartelo.

Fili Krstulović: Iako sam mr. informacijskih znanosti, moje znanje je godinama stagniralo (zastarijevalo) iz razloga mojih majčinskih i ostalih svakodnevnih obveza u životu. Moj početak u informatici je bio još u doba bušenih kartica. To se vama možda i čini davno, ali to je zato što se tehnologija jako brzo mijenjala. Time je svaki prekid u učenju značio i veliko zaostajanje u struci. A onda sam se našla u situaciji da su mi djeca malo porasla, a ja u sredini svog radnog vijeka u potpuno novom tehnološkom okruženju. Ni govora nije moglo biti o mom povratku u školske klupe. Srećom, znala sam za školu Kartelo, razgovarala s gosp. Ivicom Kartelo i upisala program osposobljavanja za zanimanje Internet programer, načinom školovanja multimedijalno (na daljinu). Školovanje mi plaća Brodomerkur i ovim se putem zahvaljujem na tome mojim pretpostavljenim.

Prošla sam Smarty tehnologiju i trenutno sam na PHP PEAR spajanju na MySQL bazu. S mojim učiteljem gosp. Ivicom Kartelo komuniciram mailom i nekad se ne čujemo više tjedana, a nekad se čujemo i više puta dnevno. Učim iz knjiga gosp. Kartela kao i iz izvora na Internetu na koje me upučuje moj učitelj. Učim kad mogu i gdje mogu, na poslu i kod kuće, najčešće kasno u noć. Moje vježbe objavljujem na poslužitelju za vježbe škole Kartelo, pa mi moj učitelj može pomoći kad zatreba direktno na poslužitelju. Sad se osjećam odlično s novim znanjima, a posebno sam zadovoljna što sam stekla naviku cjeloživotnog učenja i učenja na daljinu. Za to sam zahvalna mom učitelju Ivici Kartelo i uopće postojanju takve jedne škole kao što je škola na daljinu Kartelo. Jer razrednu nastavu ne bih mogla pohađati i bez Kartelo bi moja daljnja radna karijera bila ugrožena. Ne znam što bi bilo. Znam da ću od sad morati učiti do kraja svog života, ali sam zadovoljna radi toga jer mi je učenje ICT postalo zabavno, kao hobi.
Gosp. Fili Krstulović odgovara na pitanja publike.

Ivica Kartelo: Hvala vam gosp. Fili što ste bili gost u mom predavanju. Pljesak.
Gosp. Fili će rado odgovoriti o svojim iskustvima u školovanju na daljinu u školi Kartelo, svima koji joj se obrate. Pitanja gosp. Fili možete poslati na mail:

 1. Video knjiga, novi proizvod ustanove Kartelo. Gost: mr. Ivica Pavlinović, dipl. ing. str. autor deset satne video knjige AutoCad.

Na platnu se projicira video knjiga mr. Ivice Pavlinovića:

Ivica Kartelo: Pogledajmo zajedno video knjigu AutoCad, mr. Ivice Pavlinovića. Autor je ovdje s nama i molim ga da mi se pridruži ovdje za govornicom. Ivica molim te, možeš li nam točno ponoviti svoje riječi kojima si popratio ovaj dio svoje video knjige, a mi ćemo zvučnike ugasiti.

Ivica Pavlinović: Evo, nalazimo se na uvodu u 3D modeliranje. Dok se ova animcija vrti na ekranu, malo ćemo pričati što i kako u ovome poglavlju. Prije svega, osnova u ovom poglavlju bit će naučiti specificirati koordinate u 3D području, naučiti pogledati model u tri dimenzije, naučiti kreirati u 3D, a to je obično ploha, naučiti editirati modele u 3D. Sve to u jednom ovako zanimljivom načinu prezentacije...

Ulomak video knjige možete pogledati ovdje. Player skinite ovdje.

Ivica Kartelo: Ivica, snimio si 10 sati ove video knjige za niti mjesec dana! Kako si to uspio. Pa to je 10 sati videa i isto toliko izgovorenih riječi. To je 10 sati scenarija. Pa to je 6 igranih filmova!

Ivica Pavlinović: Točno, snimio sam tih 10 sati za manje od mjesec dana. Ali iza toga stoji više od 20 godina rada u AutoCadu, predavanja AutoCada, podučavanja jako puno ljudi radu u AutoCadu. U Školi E-92 podučavam AutoCad od 1990. godine. Podučavam i u BiS-u.

Ivica Pavlinović odgovara na pitanja publike.

Ivica Kartelo: A sad najavljujem udarnu temu ovog predavanja: Znanje kao vaša najbolja dionica.

Ivica Pavlinović: Danas se znanje ne cijeni i zato trebate danas učiti kako biste mogli, kao svaku dionicu, to dobro prodati kad mu cijena poraste.

Ivica Kartelo: [Rukuje se s Ivicom Pavlinovićem] Čestitam ti Ivica na toj rečenici. Nisi mogao reći bolji uvod sljedećoj temi.

Ivica Puljak: Ispravio bih Ivicu samo u jednom, a to je: znanje se i danas cjeni i vrlo je traženo.

Ivica Kartelo: Spremajući se za ovo predavanje upravo sam i ja došao do istog zaključka: uvijek se živi bolje sa znanjem nego bez njega, prema tome, učenje vodi boljem životu. Idemo na tu temu u nastavku.

 1. Znanje je vaša najbolja dionica. Primjeri. Suradnja s E-92 i Kartelo.

Ivica Kartelo diplomcima FESB-a: Sergey i Larry su bili vaših godina kad su se sreli na jednom ovakvom susretu kao vi danas. Rus i Amerikanac. Odmah su našli zajednički interes: izrada softwarea za pretraživanje Interneta, boljeg od svih do tada poznatih. Bacili su se na posao i stvorili Google u svojoj studentskoj sobi. Kad su izbacili Google na tržište dionica, ljudi su novcem kupovali svoj udijel u vlasništvu Googlea. Danas su najveći dioničari Googlea Larry i Sergey. Čime su oni kupili te svoje dionice? Znanjem.

Ova se priča ponavlja i ponavlja. Vrijedi za Microsoft, Yahoo, Amazon.com... Većinski vlasnici su uložili svoje znanje.

[Podiže jednu knjigu u zrak] Pogledajte ovu knjigu: Beginning PHP 5 and MySQL E-Commerce From Novice to Professional. Autori: Cristian Darie i Mihai Bucica, rumunji. Malo stariji od vas, a na bankovnom računu već imaju desetak milijuna dolara. Sjeli su i napisali ovu knjigu na engleskom i poslali je nakladničkoj kući Apress u Kaliforniji. Nakladniku se knjiga svidjela i izdao ju je. Danas po ovoj knjizi rade svi fakulteti u Americi. Autori su dobili narudžbe i za druge naslove.

Predlažem vam, prelijte svoje znanje u knjigu, video knjigu, obrazovnu aplikaciju, interaktivnu knjigu, knjigu tipa riješenih zadataka, knjigu testova. Neka bude vezana uz aktualne primjere aplikacija u praksi. I pošaljite mi je. Ako se svidi uredništvu E-92, objavit ćemo je i ponuditi u našoj e-knjižari. Koliko je tržište bude tražilo, toliko ćete imati i prihoda. Ili, još bolje, napišite knjigu na engleskom i pošaljite i vi Apressu. Ili ćemo zajedno poslati vašu knjigu Apressu. Tako ste svoje znanje prelili u proizvod i slobodni ste, a proizvod se prodaje. To je puno bolje od usluge. Proizvod je prava stvar i vi imate znanja za to.

 1. Rasprava: Što najviše zapošljava?

Test: Što najviše zapošljava?

 1. Preporuka
 2. Životopis
 3. Djela

U kratkoj raspravi smo se svi složili: preporuka. Dakle učenici i studenti vodite računa o tome kad vam se spava i namjeravate preskočiti vježbe ili prvi sat. Prve preporuke su najbolje ako dolaze od vaših profesora.

Ivica Puljak: Ali do preporuke dolazimo preko svojih djela i svog životopisa.

 1. Nagradno testiranje u tehnologijama: XHTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL, ASP.NET, SQL Server.

Ivica Kartelo: Naših 45 minuta je isteklo. S testiranjem nastavimo na štandu Kartelo, na kojem možete pogledati detaljnije naše video knjige. Mojim učenicima preporučujem sad mali odmor pa se vidimo ponovo u 10:15 na predavanju o zapošljavanju kojeg drži MojPosao. I onda opet u 14:15 na predavanju Stanislava Prusca, dipl. ing. el. diplomanta ovog fakulteta.

Hvala što ste nazočili mom predavanju.

Kartelo ukupna ponuda Knjige CD-knjige Download knjige Zanimanja Online tečajevi E-learning CD-ROM MCP pomoć E-knjižnica Multimedija Ekran početnice Klub e-učenja Online učenje stranih jezika Ljetni e-seminari Suveniri Video učenje Za srednjoškolce Konzultacije Rječnik Interneta Donacije Web aplikacije Repeticije


Kartelo  
 • E-trgovina | Moj razred | Zanimanja | Pišite nam | Prijavnica  
 • O nama

 • © 1996 - 2018 Kartelo - ustanova za obrazovanje u području informatike i stranih jezika
  rss